Česká kuchyně - Czech cuisine

České pivo je světově proslulé a jeho ochutnávku vám doporučí každý hned po příjezdu.

Hospodské speciality:

utopenci – drowned – párky naložené v octu, oleji, cibuli a paprice

nakládaný hermelín – pickled ermine – sýr hermelín naložený v oleji, cibuli a koření

cibulové kroužky – fried onion's ring - smažené kroužky cibule

uzená žebra – smoked ribs

Před několika lety odstartovaly gurmánské projekty jako je Food festival, Restaurant Day a Farmářské trhy, které se těší velké oblibě a znovu se vaří podle receptů našich babiček.

Mnoho cizinců označuje českou kuchyni za tučnou, ale to není pravda. Nejdůležitější jsou kvalitní suroviny a domácí výrobky, smetana je smetana a ta ze statku nebude nízkotučná. Právě cizinci mají nejraději smažený sýr a hranolky.

smetana – cream

nízkotučný – low-fat

smažený sýr – fried cheese

hranolky – chips

Vaření a příprava potravin je nejčastější domácí práce a pro mnoho lidí také odpočinek. Zejména o víkendu je nejdůležitějším jídlem oběd. Většinou začíná polévkou (kuřecí vývar s nudlemi, hovězí vývar s játrovými knedlíčky, cibulačka,česnečka, bramboračka) a pokračuje hlavním chodem (většinou maso s přílohou) – nejčastěji kuřecí nebo vepřové s brambory (vařenými, pečenými, smaženými), rýží, těstovinami nebo zeleninou.

oběd – lunch

snídaně – breakfast

večeře – dinner

polévka – soup

hlavní chod – main course

kuřecí vývar s nudlemi – chicken soup with noodles

hovězí vývar s játrovými knedlíčky – beef coup with liver dumplings

cibulačka – onion soup

česnečka – garlic soup

bramboračka – potatoe soup

kuřecí maso – chicken

vepřové maso – pork

rýže – rice

těstoviny – pasta

zelenina - vegetable

top